Vill du växa som debattör?

Vill du bli en av Moderata Ungdomsförbundets bästa debattörer? För att vinna valet måste vi också vinna debatterna mot våra motståndare. Moderator är Moderata Ungdomsförbundets spetsutbildning i retorik och debatteknik, som ska skola Sveriges vassaste debattörer inför valrörelsen. Den 21-23 maj kommer 200 medlemmar ur Moderata Ungdomsförbundet samlas för att utbildas i våra viktigaste argument och hur de bäst presenteras i debatter. Vill du vara en av dem? Anmäl dig nu på formuläret nedan! 

Utbildningen kommer att hållas på Frans Schartaus gymnasium och boende ordnas på Zinkensdamms vandrarhem på Södermalm i Stockholm.
Jag rekommenderar det varmt! Är det någon som är sugen kontakta mig så ska jag ta upp det med kretsen. Passa på! Det är som tidigare nämnt en topputbildning som utvecklar er som debattörer men också gör er säkrare på hur ni just debatterar! 

Vill ni åka själva och så är det bara att anmäla er här direkt!

"Tillväxten är på väg tillbaka. Och läget på arbetsmarknaden är mycket bättre än de flesta antagit."

Vakna Borg – du vann!

Finansminister Anders Borg
har under den gångna mandatperioden genomfört en historiskt stor sänkning av skatten på arbete. Enligt Sven-Olof Lodin, professor i finansrätt, finns det inget annat rikt land som på samma korta tid gjort något liknande.

Ändå tycks få ha noterat omfattningen av förändringen. I torsdagens DN intervjuades familjen Persson Fredin i Hallsberg som fått ungefär 35.000 kronor mer i plånboken per år.

”Oj, har vi fått så mycket pengar över. Så trevligt – det visste jag inte om”, sade Veronica Persson Fredin till DN:s reporter.

Uttalandet är symtomatiskt för många svenskar. När regeringens globaliseringsråd hösten 2008 undersökte kunskaperna om jobbskatteavdraget – finansminister Anders Borgs huvudnummer – sade sig varannan tillfrågad vara omedveten om det. Samma bild har senare bekräftats av Riksrevisionen.

Sällan har de borgerliga partierna haft så många pressekreterare, pr-människor och kommunikationsstrateger på lönelistan. Men vad hjälper det när alla dessa spinndoktorer misslyckas med sin mest grundläggande uppgift – att sprida information om regeringens politik.

Det finns en del att säga om finansminister Anders Borgs tillkortakommanden, om hans teknokratiska förhållningssätt till politiken och svaga förståelse för företagare och entreprenörer. Men bristerna till trots förtjänar Borg ett större erkännande för sina insatser än han hittills fått. Han har både lyckats öka det privatekonomiska svängrummet för miljontals svenskar och samtidigt vårdat de offentliga finanserna. Det är ingen dålig bedrift med tanke på att den svenska ekonomin backat kraftigt som en följd av kollapsen på världens finansmarknader.

Sverige står sig förbluffande väl i jämförelse med nästan alla EU-länder, trots att finanskrisen slog extra hårt mot den exportberoende svenska ekonomin.

Underskottet i statens finanser är begränsat. Tillväxten är på väg tillbaka. Och läget på arbetsmarknaden är mycket bättre än de flesta antagit.

Jag talade i veckan med Berndt Öhman, i många år ansvarig för SCB:s arbetsmarknadsstatistik, som menar att vi i medierna gett en alldeles för dyster beskrivning av situationen. Efter att ha tittat närmare på de siffror han hänvisar till är jag beredd att instämma.

För den svenska arbetsmarknaden har denna kris varit en västanfläkt i jämförelse med chocken i början av 90-talet. Då föll sysselsättningen med 600.000 personer. Den här gången är minskningen cirka 120.000 individer från toppen sommaren 2008 till botten hösten 2009 då vändningen kom, enligt SCB:s säsongsrensade AKU-statistik, trendvärden. Situationen är med andra ord helt annorlunda än under 90-talet.

Och nedgången till trots är sysselsättningen i dag högre än vad den var för fyra år sedan, eftersom antalet jobb blivit fler såväl före som efter krisen. I februari 2010 arbetade 135 000 fler svenskar (15–74 år) än i februari 2006.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var inne på detta spår i SVT:s partiledardebatt för ett par månader sedan. Men budskapet drunknade i en storm av ifrågasättanden, eftersom Reinfeldt spred en felaktig siffra. Det var synd, för i grunden hade han rätt.

Hur ska man då se på att arbetslösheten vuxit kraftigt under mandatperioden? Med tanke på finanskollapsen hade allt annat varit en sensation. Det intressanta är återigen jämförelsen med 90-talskrisen. Fram träder då bilden av en mer dämpad utveckling. I början av 90-talet ökade arbetslösheten med 350.000 personer, fram till det senaste årsskiftet var uppgången begränsad till ungefär 150.000.

Jämförelsen bakåt blir ännu mer intressant om man tar hänsyn till själva arbetskraftsdeltagandet, det vill säga antalet individer som står till arbetsmarknadens förfogande. I början av 90-talet försvann 250.000 personer från arbetsmarknaden, en stor smäll för den svenska ekonomin. Men under den aktuella krisen har arbetskraften tvärtom ökat. Människor fortsätter att arbeta eller söka jobb. De har inte försvunnit i ett permanent utanförskap som ligger bortom statistiken för arbetslöshet.

Detta måste tolkas som någonting oerhört positivt, även om det höga arbetskraftsdeltagandet på kort sikt förstärker den redan höga arbetslösheten.

Om valet i höst kommer att handla om jobben har finansminister Anders Borg inget att skämmas för. Tvärtom har hans konsekventa politik burit frukt. Ansträngningarna för att göra det mer lönsamt att arbeta har både pressat upp sysselsättningen och hållit kvar människor på arbetsmarknaden. Borgs ständiga tjat om arbetslinjen, kombinerat med nya stramare regler och lägre jobbskatter, har skyddat den svenska ekonomin från en långt värre utförsåkning.

Väljarna må ha en dimmig uppfattning om hur mycket jobbskatteavdraget ger i plånboken. Men vid det här laget vet de flesta att skillnaden mellan arbete och bidrag har växt kraftigt. Och den insikten har gjort tydliga avtryck i jobbstatistiken.

Verkligheten är just nu regeringens bästa vän. Frågan är bara om alliansens pr-människor förstått det.
http://www.dn.se/ledare/signerat/vakna-borg-du-vann-1.1079092

 

Peter Wolodarski

[email protected]

 

 

 


Jobb eller bidrag?


För varje dag som går kommer vi en dag närmare valet. En dag närmare dagen då det avgörs om det är Alliansen eller vänsterexperimentet  som ska leda Sverige. Valet står mellan arbetarlinjen och bidragslinjen. Hur vill du att din framtid ska se ut?
Jag vill se MUF Västervik växa, jag vill se våran stad med fortsatt Moderat ledning. Valet är och kommer vara vårat. Det är upp till dig själv att välja rätt. För att vinna valet i höst måste vi alla jobba tillsammans, det är vi i MUF som främst hittar alla förstagångsväljare. I Västervik har vi potentialen att lyckas, vi har potentialen att hitta alla de som kan tänkas rösta på moderaterna och att få dem göra det! Det är dags att börja jobba för en Moderat seger i september.
Sveriges framtid finns i jobben, inte i bidragen eller minskade arbetstimmar. Jobben finns i motivationen, inte i borttagandet av betyg eller individuella kurser. Motivationen finns i den fria viljan och känslan av att kunna påverka sitt egna liv. Att ta bort betyg och höja skatten hindrar så många från att agera sitt bästa, agerar man inte sitt bästa för sig själv gör man inte heller det för Sverige. Allt fram till valet handlar om att få Sverige att jobba. Det är vår framtid vi måste se till att säkra, det är vi ungdomar som har fått stiga åt sidan på jobb marknaden under finanskrisen. Med våran kampanj "Sverige jobbar !" vill vi i Moderata ungdomsförbundet visa hur viktigt det är för unga att ha ett jobb och ha chansen att få ett jobb. Vi vill jobba och Sverige mår som bäst när Sverige jobbar. Det är vårt lands framtid och vi måste driva en politik för full sysselsättning, det kan bara göra Sverige bättre!
Tillsammans ska ställa en fråga till alla ungdomar -ska Sverige satsa på jobb eller på bidrag?
Jag ser fram emot ett aktivt arbete för friheten, det är ditt och ingen annans liv. Jag tror att tillsammans kan vi komma långt, men det är dags att börja jobba nu, inte imorgon eller nästa vecka, utan nu. Prata politik, andas politik och viktigast av allt, var stolt över att vara den du är och den kampen för Sveriges framtid du faktiskt driver!
Med en starkt motivation och vilja kommer vi vinna val, jag ser fram emot att fira en valseger med er i höst mina vänner!



Sverige Jobbar!

Nya kampanjen från Moderata Ungdomsförbundet!

- Vi älskar jobb för att vi vet att Sverige mår bäst när Sverige Jobbar!


Vi finns nu även på Twitter!

Ni hittar oss även på twitter och facebook!
http://twitter.com/MUFvastervik
http://www.facebook.com/pages/MUF-Vastervik/113077248714402?ref=ts

Ny RO

Gustav Löfving är ny RO efter helgen stämma i Halmstad! Jag tror personligen att han kommer göra ett bra jobb. Han gjorde ett bra intryck direkt från början och han kommer nog absolut kunna bära allt ansvar på sina axlar! Vi har gått in i ett valår och han går in som RO i en av de viktigaste perioderna någonsin, han kommer inte få vila, för vi ska vinna val! Jag önskar honom ett stort lycka till!
Övrig styrelse blev 

Vice riksordförande
Magda Lukaszewicz
Ledamöter
Bodil Sidén
Kasper Gieldon
Linnea Årnevall 
Gustaf Reinfeldt
MUF Västervik önskar er alla ett STORT GRATTIS och ger er fullt förtroende, för ni kommer göra ett super jobb!

Jag vill också passa på att tacka den avgående styrelsen som har gjort ett underbart jobb och Rasmus Törnblom ska ha en eloge för den tiden han lagt ner det senaste året! Jag hoppas verkligen vi får se mer av denna underbara människa! 
Helgen bjöd övrigt på en del intressanta motioner, skratt och den vanliga underbara stämningen! Nästa helg är det "KRIGS", KommunalaRiks i Göteborg, det ska bli mycket intressant!
Vi ses snart för fika och en kommande grillkväll!



RSS 2.0